Σερτιγιάνζ, Τομά

RS Icon White Border

της Εύης Μαρκουίζου

 thomas 2 Καθώς αναζητούσα υλικό για τη λογοτεχνική ανάλυση που πραγματοποίησα για το θεατρικό έργο “Συρανό ντε Μπερζεράκ” στο βιβλίο μου “La route vers Sorbonne C1-(2013-2014)”, είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Τομά Σερτιγιάνζ! Δε δίστασε να μου διαθέσει σημειώσεις που ήταν απαραίτητες και φυσικά να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μου. Σήμερα, θεωρείται ως ειδικός αναλυτής του Συρανό ντε Μπερζεράκ καθώς έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη του θεατρικού χαρακτήρα και του δημιουργού του Εντμόν Ροστάν.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο Τομά Σερτιγιάνζ είναι ένας άνθρωπος με ποικίλα ταλέντα, μια προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει το δικό του λιθαράκι στο γαλλικό πολιτισμό μέσα από το έργο του. Τον συναντάμε με τους φίλους του Συρανό και Τεντέν καθώς μας διηγείται πώς ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, τη τηλεόραση, το θέατρο, το κινηματογράφο, τη συγγραφή!

Εύη Μαρκουίζου
Ποιός είναι ο Τομά Σερτιγιάνζ;
Τομά Σερτιγιάνζ
Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε το 1947 στη Νίκαια, σε αυτή την ίδια Μεσόγειο που βρέχει τις ελληνικές ακτές. Ένα αναμφισβήτητο σημάδι ότι είμαστε πολύ κοντά!

 

Εύη Μαρκουίζου
Ποιές είναι οι σπουδές σας;
Τομά Σερτιγιάνζ
Δεν έχω κάνει μεγάλες σπουδές και ήρθε η ώρα που το μετάνιωσα, κυρίως όταν έπρεπε να ενθαρρύνω τα παιδιά μου να συνεχίσουν τις δικές τους! Κατά την διάρκεια της εφηβείας στο μυαλό μου υπήρχε μόνο το θέατρο. Ήμουν, λοιπόν, μαθητής στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Δραματικής Τέχνης στη Νίκαια και έπειτα έκανα ιδιαίτερα μαθήματα θεάτρου στο Παρίσι. Το γεγονός ότι είμαι αυτοδίδακτος με οδήγησε σε μια διαδρομή ζωής περισσότερο αυθεντική και δεν σταμάτησα ποτέ να μαθαίνω μέσα από όλες τις δραστηριότητες μου, ακόμα και τώρα.

 

Εύη Μαρκουίζου
Ποιό ήταν το πρώτο σας επάγγελμα; Τί θυμάστε από εκείνη την εποχή;
Τομά Σερτιγιάνζ
Κωμικός φυσικά αλλά δύναμη είναι να διαπιστώνεις ότι το θέατρο ζούσε πολύ καλά χωρίς εμένα και ότι δε με περίμενε. Επρόκειτο για δύσκολα χρονιά αλλά για ευχάριστες δυσκολίες! Μέχρι την ηλικία των 27 έκανα εναλλαγές μεταξύ θεάτρου και μικροδουλειών μέχρι να γνωρίσω το ραδιοφωνικό παραγωγό Yann Hegann με τον οποίο συνδέθηκα με μια μακρά φιλία που συνεχίζεται ακόμα. Είχα τότε την ιδέα να κάνω εκπομπή, το πρότεινα στο σταθμό France-Inter και έμεινα εκεί επτά χρόνια!
Ήμουν υπεύθυνος για την σύνταξη και την παρουσίαση εκπομπών με ποικίλα θέματα, όπως τη μουσική κωμωδία, τις ταινίες τρόμου, την κατάκτηση της Αμερικάνικης Δύσης καθώς και πολλές συνεντεύξεις προσώπων. Παράλληλα, εργαζόμουν για ένα τοπικό σταθμό του Radio-France και για το σταθμό Radio Suisse. Το όνειρό μου ήταν να έχω το δικό μου σταθμό για να κάνω το ραδιόφωνο που ήθελα. Το 1978, ακολουθώντας το ιταλικό παράδειγμα όπου εκατοντάδες πειρατικοί σταθμοί ξεκινούσαν να εκπέμπουν στα FM, δημιούργησα τον δικό μου με την ονομασία Γενιά 2000 (Génération 2000). Μας κυνηγούσε η αστυνομία διότι τότε υπήρχε το κρατικό μονοπώλιο για τη ραδιοφωνική μετάδοση. Όλα άλλαξαν το 1981 όταν ο Φρανσουά Μιτεράν έγινε Πρόεδρος Δημοκρατίας και ένας νέος νόμος έδωσε άδεια στους ιδιωτικούς σταθμούς. Ήταν μια χαρούμενη εποχή αλλά δύσκολη από οικονομικής πλευράς διότι δεν επιτρεπόταν ακόμα η διαφήμιση στα ραδιοκύματα.
Καθώς με προσέλκυε επίσης ο κόσμος της επιχείρησης, παραχώρησα αυτό το ραδιοφωνικό σταθμό και εγκατέλειψα το σταθμό France-Inter για να δημιουργήσω τη πρώτη εταιρία που ειδικευόταν σε συμβουλές επιχειρήσεων και στα οπτικοακουστικά μέσα ενημέρωσης. Τη διηύθυνα για 15 χρόνια πριν γίνω ανεξάρτητος σύμβουλος, αυτό που εξακολουθώ να είμαι μέχρι και σήμερα.

 

Εύη Μαρκουίζου
Είστε ένα άτομο με πάθη; Σύμφωνα με μια συνέντευξη σας που δώσατε στην ιστοσελίδα sceneario.com, είστε παθιασμένος με τον Τεντέν. Είναι αλήθεια;
Τομά Σερτιγιάνζ
Δεν εμπιστεύομαι αυτή τη λέξη επειδή το πάθος είναι συχνά καταστροφικό. Αγαπώ τον Τεντέν σαν ένα παλιό φίλο με τον οποίο κάνω παρέα από παιδί και συνεπώς, υποχρεωτικά τον γνωρίζω καλά. Ήθελα να καταλάβω, να αποκρυπτογραφήσω τα κείμενα, να ψάξω τις εικόνες των άλμπουμ, να ξετρυπώσω τα αινίγματα και να τα λύσω. Με λίγα λόγια, να ψάξω τα πράγματα πίσω από τα πράγματα!

 

Εύη Μαρκουίζου
Τί εκπροσωπεί για εσάς ο Ερζέ;
Τομά Σερτιγιάνζ
Έχω φυσικά το μεγαλύτερο σεβασμό και το μεγαλύτερο θαυμασμό για το δημιουργό του Τεντέν και για την γραφιστική του οικογένεια που μεγαλώνουν γενεές και που πυροδοτούν πάντα τόσα ενδιαφέροντα, είτε με ένα πνευματικό τρόπο μέσα από όλα τα έργα που του έχουν αφιερωθεί ή και με έναν οικονομικό τρόπο όταν βλέπουμε την κορυφή που αγγίζουν οι τιμές των έργων του στις δημοπρασίες. Ωστόσο όλο μου το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο προς τον Τεντέν παρά προς τον Ερζέ. Και συνεχίζω να το διαβάζω, όπως τα μικρά και μεγάλα παιδιά!

 

Εύη Μαρκουίζου
Τον έχετε συνδέσει με τα παιδικά σας χρόνια;
Τομά Σερτιγιάνζ
Υποθέτω ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που αγαπούν τον Τεντέν, τον ανακάλυψαν όταν ήταν παιδιά. Φαίνεται ότι στους τομείς του φανταστικού έμεινα πολύ κοντά στα νεανικά μου χρόνια. Ανακάλυψα τον Τεντέν στο άλμπουμ Υπόθεση Τουρνεσόλ το οποίο μου πρόσφερε η μητέρα μου όταν ήμουν 7 ετών. Η δράση λαμβάνει χώρα μερικώς στη Γενεύη και στις όχθες της λίμνης Λεμάν στην Ελβετία. Η μητέρα μου, η αδερφή μου και εγώ πηγαίναμε σε αυτή τη περιοχή για να δούμε φίλους. Ανακάλυπτα, λοιπόν, ότι στα αληθινά τοπία έβλεπα εκείνα που υπήρχαν σε αυτό το τεύχος. Κάπως έτσι μάλλον ο Τεντέν ξεκίνησε να γίνεται πραγματικός στη σκέψη μου.
Εύη Μαρκουίζου
Μπορείτε να μας μιλήσετε για το βιβλίο σας “Η καθημερινή ζωή στη Μουλινσαρτ”; Πώς καταλήξατε στη συγγραφή του;

La vie quotidienne à Moulinsart

Τομά Σερτιγιάνζ
Η αφετηρία μου είναι ένα μυστήριο το οποίο βρίσκουμε στο άλμπουμ Το Μυστικό της Λικόρν όπου μαθαίνουμε ότι ο βασιλιάς Λουδοβίκος XIV έδωσε ένα πύργο στον πρόγονο του διάσημου καπετάνιου Χαντόκ για να τον ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο στέμμα της Γαλλίας. Αν διαβάσουμε αυτό κατά γράμμα, εφόσον ο Λουδοβίκος XIV υπήρξε πράγματι, τότε ο πρόγονος του καπετάνιου, άρα ο καπετάνιος ο ίδιος, συνεπώς και ο Τεντέν είναι εξίσου υπαρκτοί! Και ακολουθώντας τη λογική μέχρι τέλους, ο Ερζέ δεν είναι ο δημιουργός του Τεντέν αλλά ο βιογράφος του! Όλα αυτά διακυβεύονται σε ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου για να αποδείξω αυτό! Απευθύνεται σε αυτούς που αγαπούν τον Τεντέν αλλά τον εκτιμούν καλύτερα καθώς τον γνωρίζουν αρκετά από τα άλμπουμ ή καθώς τα έχουν στο χέρι για να μπορέσουν να εξακριβώσουν αυτό που ισχυρίζομαι βλέποντάς το.
Εύη Μαρκουίζου
Πότε και γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε τον ιστότοπο laviequotidienneamoulinsart.fr; Τι μπορούμε να βρούμε εκεί;
Τομά Σερτιγιάνζ
Έλαβα πολλά γράμματα από αναγνώστες. Κάποιοι μου έφεραν νέες πληροφορίες, κάποιοι άνοιξαν ένα φιλικό μέτωπο και δημιούργησα αυτή την ιστοσελίδα για να επιμηκύνω το διάλογο μαζί τους. Αλλά ο Συρανό ντε Μπερζεράκ, που λαγοκοιμόταν μέσα μου από καιρό ξεκίνησε να ξυπνάει, πήρε σταδιακά τη θέση του Τεντέν. Δεν ασχολούμαι αληθινά πια με αυτό τον ιστότοπο. Αντιθέτως, μου τυχαίνει πότε πότε να δώσω μια διάλεξη ή να γράψω άρθρα για περιοδικά όταν μου το ζητούν. Σήμερα, είναι ο Συρανό που συγκεντρώνει την περισσότερη ενέργεια που αφιερώνω σε αυτούς του δύο μεγάλους φίλους μου.
Εύη Μαρκουίζου
Πότε διαβάσατε Συρανό για πρώτη φορά;
Τομά Σερτιγιάνζ
Δεν ξέρω. Αναμφίβολα αρκετά νέος επειδή από νωρίς διάβαζα κλασσικούς. Μολιέρο κυρίως. Οργανώναμε θεάματα με τους φίλους μου από τη γειτονιά όταν ήμασταν καμιά δεκαριά ετών. Έπειτα, η θεϊκή εξομολόγηση αγάπης του Συρανό στη Ρωξάνη κάτω από το μπαλκόνι με βοήθησε πολύ για να συγκινήσω τα νεαρά κορίτσια! Και με το Συρανό συνέβη το ίδιο πράγμα όπως με τον Τεντέν, η επιθυμία να κατανοήσω τους χαρακτήρες, να τους μελετήσω, να τους κάνω να μπουν στο κόσμο μου, ή περισσότερο να προσπαθήσω να μπω στο δικό τους. Έτσι, φεύγοντας από τον Συρανό , που δημιούργησε ο Ροστάν, θέλησα να φθάσω στην πηγή του, δηλαδή στον πραγματικό Σαβινιά Συρανό.
Εύη Μαρκουίζου
Σήμερα θεωρείστε ως ειδικός αναλυτής του Εντμόν Ροστάν και του Συρανό ντε Μπερζεράκ. Δέχεστε αυτόν τον χαρακτηρισμό;
Τομά Σερτιγιάνζ
Όχι, τον αποποιούμαι εντελώς. Είμαι αυτό που μπορούμε να πούμε ένας «φωτισμένος λάτρης». Έχω μια ειδική αφοσίωση στον Εντμόν Ροστάν, έχω φυσικά διαβάσει πολύ για αυτόν. Επομένως, γνωρίζω καλά τη ζωή του αλλά αυτή η λέξη του ειδικού αναλυτή δε μου ταιριάζει.Η συναισθηματική πλευρά έχει ουσία για μένα και επομένως είμαι ένας λάτρης διότι στη λέξη «amateur = λάτρης» βρίσκουμε το ρήμα aimer = αγαπώ.

 

Εύη Μαρκουίζου
Τί εκπροσωπεί ο Εντμόν Ροστάν για εσάς;
Τομά Σερτιγιάνζ
Μπαίνω στον πειρασμό να απαντήσω ότι ο Ροστάν εκπροσωπεί για τον Συρανό αυτό που εκπροσωπεί ο Ερζέ για τον Τεντέν, οι συγγραφείς των έργων που με παθιάζουν αλλά με ελκύουν λιγότερο από τους ήρωες που δημιούργησαν. Ωστόσο ενδιαφέρομαι περισσότερο για τη ζωή του Ροστάν παρά για αυτή του Ερζέ. Διασταυρώνονται, όμως, σε πολλά σημεία. Έχοντας γνωρίσει την επιτυχία πολύ νέοι, όντας διάσημοι κυρίως για ένα έργο, ο Ροστάν για το Συρανό, ο Ερζέ για τον Τεντέν, έχοντας μια προσωπική ζωή την οποία εμείς δε μπορούμε να έχουμε, πιστεύω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ευτυχισμένη και λαμπερή, και έχοντας γνωρίσει το μαρτύριο της κατάθλιψης. Υπάρχει επίσης η ιστορική πλευρά της ζωής του Ροστάν στο 19ο αιώνα που με προσελκύει περισσότερο από τη σύγχρονη ζωή του Ερζέ.

 

Εύη Μαρκουίζου
Συρανό ντε Μπερζεράκ. Ο κόσμος τον γνωρίζει πραγματικά;
Τομά Σερτιγιάνζ
Όχι. Πολλά πρόσωπα αγνοούν ότι ο Συρανό υπήρξε πραγματικά. Γι’αυτό το λόγο η διάλεξή μου ξεκινάει με το να μιλάω πρώτα για τον πραγματικό Συρανό, έπειτα για τον Εντμόν Ροστάν και στο τέλος για το θεατρικό ήρωα του κινηματογράφου, της όπερας, της μουσικής κωμωδίας… Ο Συρανό ενέπνευσε όλες τις τέχνες και όλους τους καλλιτέχνες.

 

Εύη Μαρκουίζου
Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στον ιστορικό Συρανό και στο Συρανό του Εντμόν;
Τομά Σερτιγιάνζ
Πιστεύω ότι όσο αγαπάμε τον Συρανό του Ροστάν τόσο θέλουμε να γνωρίσουμε τον πραγματικό. Και αντίθετα, όσο γνωρίζουμε τον πραγματικό, τόσο αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ροστάν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από εκείνον, καθώς πήρε πολλά στοιχεία από τη ζωή του και τον χαρακτήρα του, εκτός από την ιστορία αγάπης με τη Ρωξάνη η οποία αποτελεί ένα δημιούργημα του ποιητή.

 

Εύη Μαρκουίζου
Ποιός είναι στην πραγματικότητα ο Συρανό ντε Μπερζεράκ σύμφωνα με εσάς;
Τομά Σερτιγιάνζ
Για τον 17ο αιώνα είναι ένας λιμπερτίνος, δηλαδή ένας άνθρωπος του οποίου η σκέψη είναι ελεύθερη. Η σκέψη του ενδιαφέρεται για τη λογική και όχι για τα δόγματα. Είναι αυτή που τον οδηγεί να έρθει σε αντίθεση με όλες τις αποδεκτές ιδέες της εποχής, είτε έχουν σχέση με τη θρησκεία είτε με την επιστήμη, οι οποίες εκείνη την εποχή είναι αυστηρά συγκεχυμένες. Από πολιτικής πλευράς ήθελε να είναι ανεξάρτητος από τις μορφές εξουσίας. Επομένως, έγραψε: «Δεν υπάρχει ούτε Γάλλος, ούτε Γερμανός, ούτε Ισπανός, δεν υπάρχουν παρά πολίτες του κόσμου». Γράφοντας αυτό ενώ οι τρεις χώρες βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους, δείχνει πράγματι μια μεγάλη ανεξαρτησία πνεύματος. Δεν ξέρουμε βέβαια αν αυτό το δοκάρι που του έπεσε στο κεφάλι στο δρόμο, έπεσε τυχαία ή πρόκειται για προμελετημένη πράξη με σκοπό να τον σκοτώσουν.
Εύη Μαρκουίζου
Για ποιό λόγο δημιουργήσατε την ιστοσελίδα cyranodebergerac;
Τομά Σερτιγιάνζ
Το 2000 δημιούργησα το Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Συρανό ντε Μπερζεράκ για να έχει αυτός ο χαρακτήρας ένα χώρο αφιερωμένο σε εκείνον. Παράλληλα, δημιούργησα αυτή την ιστοσελίδα που είναι ταυτόχρονα ένας ιστότοπος ενημέρωσης και ένα εικονικό μουσείο. Ανακοινώνει τα θεάματα, τις συνεισφορές των διαδικτυακών χρηστών που είναι παθιασμένοι και καταγράφει στο μέγιστο βαθμό γεγονότα και εικόνες. Με αυτό τον τρόπο, έχω καταγράψει περισσότερους από 500 κωμικούς που έχουν παίξει το ρόλο σε διάφορες χώρες από τότε που δημιουργήθηκε.

 

Εύη Μαρκουίζου
Θέλετε ο κόσμος να πληροφορηθεί για αυτό το λογοτεχνικό πνεύμα ή για αυτό το μοναδικό χαρακτήρα που αγγίζει τη ψυχή κάθε προσώπου;
Τομά Σερτιγιάνζ
Δεν πιστεύω ότι έχω μια παγκόσμια αποστολή! Μοιράζομαι απλά αυτό που αγαπώ με αυτούς που το επιθυμούν.

 

Εύη Μαρκουίζου
Μιλήστε μας για την έκθεσή σας “Μια φορά και έναν καιρό ο(ι) Συρανό”. Πότε ξεκινήσατε τη συλλογή σας για τον Συρανό και τον Εντμόν;
Τομά Σερτιγιάνζ
Δεν ξέρουμε ποτέ πώς ξεκινάει μια συλλογή. Δεν πιστεύω ότι ξυπνάμε ένα πρωινό λέγοντας : «Θα δημιουργήσω μια συλλογή! ». Τυχαία σε ένα περίπατο σε παλαιοπωλείο βρίσκουμε ένα αντικείμενο, μετά ένα άλλο. Με την ευκαιρία μιας επετείου, η σύζυγος ή ένα παιδί σας προσφέρει ένα βιβλίο, έπειτα ένας φίλος σας ενημερώνει ότι είδε μια αφίσα… Είναι σταδιακά που τα πράγματα δομούνται πριν αυτό αποτελέσει ένα δομημένο σχέδιο. Σήμερα, αυτή η συλλογή, την οποία μοιράζομαι με τη σύζυγό μου Κάτια Νταβίντ είναι αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές. Η έκθεση “Μια φορά και έναν καιρό ο(ι) Συρανό” είναι η λογική συνέχεια καθώς η ευχαρίστηση του κάθε συλλέκτη δεν έγκειται στην απλή ανακάλυψη και στη συσσώρευση, αλλά επίσης και κυρίως στην ευχαρίστηση να δείχνει τη συλλογή του, να τη μοιράζεται.

 

Εύη Μαρκουίζου
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κινηματογράφος αποτελεί για εσάς ένα άλλο μεγάλο πάθος;
Τομά Σερτιγιάνζ
Όχι. Δεν έχω παίξει θέατρο ή στη τηλεόραση για περισσότερο από τριάντα χρόνια όταν ο πρώτος σκηνοθέτης, έπειτα ο δεύτερος μου ζήτησαν να τους δώσω ένα χέρι βοηθείας για τις ταινίες που σκηνοθετούσαν. Έτσι ερμήνευσα ένα μουσικό στους δρόμους, έναν ακαδημαϊκό του 19ου αιώνα, το δήμαρχο ενός μικρού χωριού που ήταν ύποπτος για φόνο, έναν παρουσιαστή τηλεόρασης… Με αυτό τον τρόπο ξαναβρέθηκα με τα νεανικά μου χρόνια και αυτό ήταν μια μεγάλη ευχαρίστηση διότι δεν έχασα ποτέ το γούστο μου να παίζω κωμωδία.

 

Εύη Μαρκουίζου
Υπάρχει ένα άλλο πάθος το οποίο ο Τομά Σερτιγιάνζ θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μας; Για παράδειγμα, προτιμάτε να γράφετε ή να διαβάζετε;
Τομά Σερτιγιάνζ
Δεν πρόκειται για προτίμηση. Μου αρέσει φυσικά να διαβάζω πολύ, διαβάζω πολύ και τα γούστα μου είναι πολύ εκλεκτικά. Αντιθέτως, αν το να γράφεις είναι μια ευχαρίστηση, είναι και μια δουλειά επίσης!

 

Εύη Μαρκουίζου
Σήμερα, με τι ασχολείστε;
Τομά Σερτιγιάνζ
Με όλα αυτά που προανέφερα ! Με κάποια επαγγελματικά ντοσιέ, με άρθρα για τον Τεντέν, με το σχέδιο του μουσείου για το Συρανό. Και με την ευχαρίστηση να είμαι παρών για την οικογένειά μου και να της δίνω τουλάχιστον όσα εκείνη μου έχει δώσει.

 

Εύη Μαρκουίζου
Θα σας δώσω κάποιες λέξεις και θα ήθελα να μου δώσετε τη λέξη που σκέφτεστε.
Εύη Μαρκουίζου
Γαλλία
Τομά Σερτιγιάνζ
Ελευθερία
Εύη Μαρκουίζου
Ελλάδα
Τομά Σερτιγιάνζ
Ελπίδα
Εύη Μαρκουίζου
Οικογένεια
Τομά Σερτιγιάνζ
Υπόβαθρο
Εύη Μαρκουίζου
Τεντέν
Τομά Σερτιγιάνζ
Περιπέτεια
Εύη Μαρκουίζου
Κινηματογράφος
Τομά Σερτιγιάνζ
Διασκέδαση
Εύη Μαρκουίζου
Ραδιόφωνο
Τομά Σερτιγιάνζ
Ανάμνηση
Εύη Μαρκουίζου
Συρανό ντε Μπερζεράκ
Τομά Σερτιγιάνζ
Ρομαντισμός
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.