Ρενωντό, Θεόφραστος (1586-1653)

Πολλές φορές συναντάμε σε γραπτά κείμενα ή χρησιμοποιούμε στον προφορικό λόγο τη λέξη «γκαζέτα» γνωρίζοντας ότι η σημασία της παραπέμπει στην λέξη «εφημερίδα». Ποιος είναι, όμως, ο άνθρωπος, που χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη λέξη ως τίτλο και ποια ήταν η προσφορά του στη κοινωνία της Γαλλίας ;

Ο Θεόφραστος Ρενωντό γεννιέται το 1586 στη γαλλική πόλη Λουντέν γνωστή για τον Τετράγωνο Πύργο και τα κελάρια με ποικιλίες κρασιών  και μανιταριών. Προέρχεται από μία αστική οικογένεια Προτεσταντών αλλά έχει την ατυχία να χάσει τους γονείς του σε μικρή ηλικία. Θα καταφέρει, όμως, να δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον και το όνομά του θα συνδεθεί με τη πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας.

Θα εγκαταλείψει τη γενέτειρά του πηγαίνοντας στο Παρίσι για να πραγματοποιήσει τις σπουδές του στην Ιατρική, δίπλα σε σημαντικούς χειρούργους. Έπειτα, θα μετακομίσει στο Μονπελιέ, την πόλη που έχει την παλιότερη Ιατρική Σχόλη. Εκείνη την εποχή η σχολή δέχεται μόνο Προτεστάντες. Έτσι, ο Θεόφραστος μπαίνει στην σχολή και στην ηλικία των 20 ετών είναι ήδη ιατρός. Λίγο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών του, θα προσβληθεί από μία μορφή φυματίωσης στους λεμφαδένες του λαιμού που θα έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μόνιμων ουλών στο πρόσωπό του.

Έπειτα, κάνει διάφορα ταξίδια όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία. To 1609 επιστρέφει στην πόλη του όπου θα παντρευτεί και θα έχει μια απλή ζωή. Από το γάμο του θα αποκτήσει δύο γιους, τον Ισαάκ και τον Ευσέβιο. Θα γνωρίσει έναν εκπρόσωπο του Καθολικισμού, τον Φρανσουά Λεκλέρκ ντυ Τρεμπλέ (1577-1638) που ονομάζεται διαφορετικά ιερέας Ζοζέφ και θα αρχίσει να μελετά κοινωνικά θέματα. Βασική του ενασχόληση θα είναι η ύπαρξη της φτώχειας που βασανίζει πολλούς κατοίκους του γαλλικού βασιλείου. Επομένως, θα θέσει τα αντίστοιχα ερωτήματά του γραπτά στη πραγματεία του με τον τίτλο «Σχετικά με την κατάσταση των φτωχών». Η κίνησή του αυτή θα τον οδηγήσει, το 1612, να γίνει ιατρός του βασιλιά Λουδοβίκου ΧΙΙΙ (1601-1643). Δεδομένου, όμως, ότι είναι Προτεστάντης, θα αντιμετωπίσει την έχθρα κάποιων Καθολικών που είναι ιδιαίτερα προσηλωμένοι.

Λίγα χρόνια μετά, το 1625, θα αλλάξει δόγμα ακολουθώντας αυτό του Καθολικισμού και θα μπει στο Συμβούλιο του Καρδινάλιου Ρισελιέ (1585-1642). Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, ξεκινάει η δημιουργική του περίοδος έχοντας την υποστήριξη τόσο του Βασιλιά όσο και του Καρδινάλιου. Το 1630, ανοίγει ένα «γραφείο απευθύνσεως» στο οποίο μπορούν να αποτανθούν άνθρωποι που προσφέρουν ή αναζητούν δουλειά.

Λίγο αργότερα θα ασχοληθεί ξανά με το γραπτό λόγο αλλά αυτή τη φορά δε θα γράφει πραγματείες. Με το νέο του εγχείρημα οι κάτοικοι του Παρισιού θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται κάθε Παρασκευή για γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, για τα νέα της Αυλής και για θέματα πολιτικού ή διπλωματικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, στις 30 Μαΐου 1631 κυκλοφορεί η τετρασέλιδη γαλλική εφημερίδα Λα Γκαζέτ που πρόκειται να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια των ακολούθων αιώνων μέχρι την ημέρα της κυκλοφορίας του τελευταίου φύλλου της στις 30 Σεπτεμβρίου 1915. Η εφημερίδα αποκτά μεγάλο κοινό και παράλληλα αρκετούς πολέμιους δεδομένου ότι έχει την πλήρη υποστήριξη του Ρισελιέ. Συνεπώς, κάποιοι θεωρούν ότι εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα.

Ο Θεόφραστος δεν ασχολείται μόνο με την κυκλοφορία της εφημερίδας αλλά παράλληλα συνεχίζει το φιλανθρωπικό του έργο. Αυτή τη φορά ιδρύει ένα ιατρικό κέντρο το οποίο παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη αποκλειστικά στους φτωχούς. Επιπλέον, στο ίδιο κέντρο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παραθέτονται, από το 1632, ιατρικά σεμινάρια.

Στη συνέχεια, χάρη στην εύνοια του Βασιλιά Λουδοβίκου ΧΙΙΙ και του Καρδινάλιου Ρισελιέ, το 1633, ψηφίζεται διάταγμα το οποίο υποχρεώνει όλους τους ανέργους να εγγραφούν στο γραφείο απευθύνσεως. Σκοπός του Ρενωντό είναι η καταπολέμηση της φτώχειας μέσω της μείωσης της ανεργίας. Επιπλέον, δημιουργεί μια εφημερίδα ανακοινώσεων με τον τίτλο «Φύλλο του γραφείου απευθύνσεως» και εκεί αναρτώνται θέματα σχετικά με πώληση, ενοικίαση ή υπηρεσίες.  

Το 1635, το Γαλλικό Κράτος αποφασίζει το μονοπώλιο της εφημερίδας Λα Γκαζέτ από τον Ρενωντό και τους συνεχιστές του. Αυτή η απόφαση προκαλεί την αντίδραση των τυπογράφων και των βιβλιοπωλών του Παρισιού. Το 1637, ο Θεόφραστος ανοίγει το πρώτο ενεχυροδανειστήριο στο γαλλική πρωτεύουσα του οποίου ο ρόλος είναι η καταβολή δανείων στους φτωχούς με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Το κοινωνικό του έργο γίνεται γνωστό σε ολόκληρη τη Γαλλία και ο Ρισελιέ του απονέμει τον τίτλο γενικός επόπτης των φτωχών. Ο Θεόφραστος εκμεταλλεύεται τον τίτλο του προς όφελος των φτωχών και το 1640 εισάγει ένα σύστημα για τη δωρεάν ιατρική τους περίθαλψη. Οι οικονομικές δυσκολίες δεν έχουν εξαφανιστεί και εκείνος δημοσιεύει ένα εγχειρίδιο που επιτρέπει την αυτοδιάγνωση πιθανού ιατρικού προβλήματος.

Όμως, γρήγορα τα πράγματα θα πάρουν αρνητική τροπή για τον Ρενωντό παρά τη μεγάλη κοινωνική του προσφορά. Αρχικά, πεθαίνει ο Ρισελιέ το 1642 έπειτα από πνευμονική φυματίωση και το 1643 πεθαίνει ο Λουδοβίκος ΧΙΙΙ μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Επομένως, ο Ρενωντό μένει ξαφνικά μόνος χωρίς καμία υποστήριξη από το Κράτος ή από την Εκκλησία. Επιπλέον, ακολουθεί μια πολύ δύσκολη περίοδος για τη Γαλλία γνωστή ως «ο πόλεμος των Λορραίν» ή περίοδος «Λα Φροντ» (1648-1653). Το γραφείο του Θεόφραστου κλείνει και παράλληλα η εφημερίδα Λα Γκαζέτ περνάει για λίγο υπό τη διαχείριση του νέου Καρδινάλιου Μαζαράν (1602-1661).

Επιπλέον, η Ιατρική Σχολή απαγορεύει κάθε είδους σεμινάριο στο ιατρικό κέντρο του Ρενωντό. Εκείνος παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει το Παρίσι και να φύγει μαζί με τη βασιλική οικογένεια και το Μαζαράν. Σκοπός του ήταν να προστατέψει τον ανήλικο τότε Λουδοβίκο ΧVI (16431715) που κάποια στιγμή θα αναλάβει τα βασιλικά του καθήκοντα και θα μείνει στην ιστορία ως ο Βασιλιάς Ήλιος. Όλοι μαζί πηγαίνουν στο βασιλικό πύργο της οικογένειας στην πόλη Σαν-Ζερμάν και ο Θεόφραστος μένει μαζί τους μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Πεθαίνει στις 25 Μαΐου 1653 αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Παρίσι.

Η γαλλική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει την αξία του έργου του Θεόφραστου Ρενωντό και θα του αποδώσει τιμές. Στη γεννέτειρά του, στη πόλη Λουντέν ιδρύεται το Μουσείο Ρενωντό και ένα άγαλμα του δεσπόζει σε κεντρική πλατεία. Το 1926 δημιουργείται από δέκα δημοσιογράφους και κριτικούς λογοτέχνες ένα λογοτεχνικό βραβείο με το όνομα Θεόφραστος Ρενωντό. Αργότερα δημιουργείται το ινστιτούτο Ρενωντό που είναι ένας κοινοτικός οργανισμός υγείας.

Ο Θεόφραστος Ρενωντό είναι ο άνθρωπος, που παρά τις διακρίσεις του και την πρόοδό του, δεν ξέχασε ούτε στιγμή ότι δίπλα του υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν. Θα λέγαμε ότι ο Ρενωντό είναι ο άνθρωπος που δεν αναζήτησε τη δόξα αλλά που προσπάθησε απλά να παραμείνει ανθρώπινος μέχρι το τέλος της ζωής του. Εμείς, θα μπορούσαμε να μελετήσουμε το κοινωνικό του έργο και μέσα από αυτό να αναζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουμε ανθρώπινοι χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από τη μάσκα του εγωκεντρισμού και της ματαιοδοξίας.

Οι εικόνες, που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα μας, δείχνουν :

  • Το Θεόφραστο Ρενωντό 
  • Το Άγαλμα του Ρενωντό 
  • Την εφημερίδα Λα Γκαζέτ
  • Το Βραβείο Ρενωντό
  • Το Μουσείο Ρενωντό
  • Το Τετράγωνο Πύργο της πόλης Λουντέ
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.