Υρφέ, Ονορέ ντε (1567-1625)

Το 16ο αιώνα θα εμφανιστεί ένας Γάλλος συγγραφέας, ο οποίος θα γίνει γνωστός λόγω ενός νέου λογοτεχνικού είδους που θα δημιουργήσει. Παρ’όλο που το έργο του θα επηρεάσει τον λογοτεχνικό κόσμο, η αναγνώριση του συγγραφέα θα γίνει κάποια χρόνια μετά το θάνατό του.

Ο Ονορέ ντ’Υρφέ γεννιέται στις 11 Φεβρουαρίου 1567 στη Μασσαλία και προέρχεται από μία οικογένεια ευγενών, της οποίας οι ρίζες ήταν στη περιοχή Φορέ. Πραγματοποιεί τις σπουδές του στην Αδελφότητα των Ιησουϊτών που ιδρύθηκε το 1539.

Το 1600, παντρεύεται με την Ντιαν ντε Σατωμοράν (1558-1626) και από το 1604 θα ξεκινήσει την συγγραφική του δραστηριότητα. Το 1607 εμπνεόμενος από τα ιταλικά πρότυπα δημιουργεί μαζί με κάποιους φίλους του την Ακαδημία φλοριμοντάν αποτελούμενη από πολυμαθείς με στόχο την πραγματοποίηση ερευνών και μελετών για την ανακάλυψη περισσότερων στοιχείων για την περιοχή Σαβουά.

Από το 1607 ως το 1633 συγγράφει το μυθιστόρημα που πρόκειται να αναστατώσει το λογοτεχνικό κόσμο. Έχει ήδη διαβάσει έργα της Ελληνιστικής Περιόδου, του λατίνου ποιητή Βιργιλίου (70 π.Χ.-19 π.Χ.) και αρκετών ευγενών ποιητών, για να πάρει την απόφαση της δημιουργίας ενός νέου λογοτεχνικού είδους γνωστό σήμερα ως «εκτενέστατο μυθιστόρημα». Το μυθιστόρημά του ονομάζεται «Η Αστραία» και αποτελείται από έξι μέρη που πλαισιώνουν δώδεκα βιβλία με το συνολικό αριθμό σελίδων να ξεπερνάει τις 5000 ενώ παρουσιάζει σαράντα ιστορίες γύρω από τη βασική του ιστορία. Ο Ονορέ δημοσιεύει το μυθιστόρημά του σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές, δηλαδή το 1607, το 1610 και το 1619. Όμως, δεν ολοκληρώνει τα επόμενα μέρη, αφού φεύγει από τη ζωή την 1η Ιουνίου 1625 αφήνοντας την τελευταία του πνοή στην περιοχή Βιλφράνς-συρ-Σαόν κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Την χρονιά του θανάτου του ολοκληρώνει ένα θεατρικό έργο με τον τίτλο «Λα Συλβαρίν ου λα Μορτ-Βιβ» που είναι αφιερωμένο στη Βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία των Μεδίκων (1575-1642) και που θα εκδοθεί το 1627.

Το έργο του θα συνεχίσει ο γραμματέας του, που είναι ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματικός συγγραφέας Μπαλταζάρ Μπαρό (1596-1650). Θα στηριχτεί στις αφηγήσεις, που είχε ακούσει από τον Ονορέ και έτσι θα γράψει το τέταρτο μέρος κατά τη χρονική περίοδο 1632-1633. Σύμφωνα με το Γάλλο εκδότη, λεξικογράφο, εγκυκλοπαιδιστή και παιδαγωγό Πιερ Λαρούς (1817-1875), η συγγραφή του πέμπτου και έκτου μέρους του βιβλίου «Η Αστραία» θα γίνει από το Γάλλο συγγραφέα Πιερ Μπουατέλ που θα χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο Μπορστέ.

«Η Αστραία» ανήκει στη βουκολική λογοτεχνία που αποτελεί μια λογοτεχνική δημιουργία που εμπνέεται κυρίως από τη ζωή των βουκόλων και του οποίου οι εκπρόσωποι θέλουν να αναδείξουν τη φύση, τη ζωή και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα. Όμως, «Η Αστραία» δε θα ξεχωρίσει σαν βουκολικό μυθιστόρημα αλλά θα αποτελέσει καινοτομία λόγω του εύρους της ιστορίας της και του αριθμού των βιβλίων της. Επιπλέον, ο Ονορέ θα δώσει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να επιλέξει, αν θα διαβάσει όλα τα βιβλία ή κάποια από αυτά, αφού η περιφερειακή ιστορία του κάθε βιβλίου δεν συνεχίζεται στο επόμενο. Αυτή η δυνατότητα θα αποτελέσει αργότερα το χαρακτηριστικό του «εκτενέστατου μυθιστορήματος» και «Η Αστραία» θα είναι βιβλίο πρώτης επιλογής κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα.

Η βασική ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται γύρω από την αγάπη της Αστραίας και του Σελαντόν που είναι βουκόλοι. Παρουσιάζονται περιφερειακές ιστορίες διαφορετικού χαρακτήρα όπως πολιτικού ή ηθικού των οποίων οι πρωταγωνιστές δεν έχουν καμία σχέση με τους βασικούς. Εντωμεταξύ τα ονόματα των ηρώων δεν αλλάζουν σε κανένα από τα δώδεκα βιβλία. Το όνομα της πρωταγωνίστριας θα επιλεγεί από τον συγγραφέα ως τίτλος του βιβλίου και εκείνος θα αποφασίσει να δώσει το συγκεκριμένο όνομα στην ηρωίδα εμπνεόμενος από την Ελληνική Μυθολογία σύμφωνα με την οποία η Αστραία ήταν η προσωποποίηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Το όνομα του Σελαντόν θα επιλεχθεί για την ονομασία κάποιου τύπου κεραμικής που θα αναπτυχθεί στη Κίνα και στην Κορέα. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί η «πράσινη κεραμική» που θα αποτελείται από πορσελάνες πράσινου χρώματος ή συνδυασμού των χρωμάτων μπλε και γκρι, τα χρώματα δηλαδή, που αντιστοιχούν στα ρούχα του ήρωα. Έτσι, το όνομα του θα συνδεθεί με τις γνωστές ως σήμερα πορσελάνες σελαντόν.

Το έργο «Η Αστραία» θα επηρεάσει τη παγκόσμια Λογοτεχνία και θα αφήσει τη προσωπική του σφραγίδα στην εξέλιξη του μυθιστορήματος, του θεάτρου και της όπερας. Σημαντικοί εκπρόσωποι της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου όπως ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ (1712-1778), ο Μολιέρος (1622-1673) και ο Ζαν ντε Λα Φονταίν (1621-1695) θα διαβάσουν την «Αστραία» που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη μελλοντική τους συγγραφική δραστηριότητα. Η επιρροή του Ονορέ ντ’Υρφέ θα είναι ορατή ακόμα και στις ημέρες μας με την παραγωγή γαλλικών κινούμενων σχεδίων και γαλλικής ταινίας εμπνεόμενα από την «Αστραία».

Ο Ονορέ ντ’Υρφέ μελέτησε έργα διαφόρων λογοτεχνών, που ανήκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, εμπνεύστηκε, επέλεξε στοιχεία και κατέληξε στη δημιουργία του «παρατεταμένου μυθιστορήματος». Επιπλέον, με τη φαντασία του και την επιμονή του δημιούργησε τους λογοτεχνικούς χαρακτήρες Αστραία και Σέλεντον που παραμένουν ζωντανοί μετά από τόσους αιώνες και που συνεχίζουν να εμπνέουν τους αναγνώστες τους. Εμείς, θα μπορούσαμε να διαβάσουμε μια από τις σαράντα ιστορίες του, να γνωρίσουμε τους ήρωες, να μελετήσουμε τον τρόπο συγγραφής του και έπειτα να γράψουμε τη δική μας ιστορία !

Οι εικόνες, που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα μας, δείχνουν :

  • τον Ονορέ ντ’Υρφέ
  • την έκδοση της «Αστραίας» το 17ο αιώνα
  • την αφίσα της ομώνυμης ταινίας «Ο Έρωτας της Αστραίας και του Σελαντόν»
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.