Σουφλέ σοκολάτας

Θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα γλυκά της Γαλλική Κουζίνας, ένα γλυκό που συνεπαίρνει το δοκιμαστή του με την απαλή σοκολατένια γεύση του. Πρόκειται για το σουφλέ σοκολάτας.

Συχνά βλέπουμε σε καταλόγους εστιατορίων να εμπεριέχεται το σουφλέ ως επιδόρπιο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το παραγγέλνουν. Δε θα το βρούμε εύκολα σε κάποιο ζαχαροπλαστείο αλλά σίγουρα σε κουτιά διαφόρων εταιριών, έτοιμα προς κατανάλωση από τα ράφια διαφόρων καταστημάτων τροφίμων.

Το σουφλέ σοκολάτας αποτελείται από απλά και εύκολα προς αναζήτηση υλικά, όπως αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και σοκολάτα. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της μείξης των υλικών του που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Μερικές φορές προστίθεται κάποιο λικέρ ανάλογα με τη γεύση που επιθυμείται. Ψήνεται στο φούρνο για λίγα λεπτά αφού το μείγμα έχει τοποθετηθεί σε ειδικά ατομικά φορμάκια με την ονομασία «ραμκέν (ramequin)». Πρόκειται για ένα μικρό μαγειρικό σκεύος, συνήθως από πορσελάνη, με συγκεκριμένη μορφή, που επιτρέπει το ψήσιμο γλυκών στο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία. Όμως, στις μέρες μας υπάρχουν ατομικά φορμάκια ποικίλων μορφών όπως της καρδιάς, του αστεριού, που επιτρέπουν στο δημιουργό να δώσει το σχήμα που επιθυμεί στο σουφλέ σοκολάτας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σχετίζεται με το φούσκωμα και το ξεφούσκωμα. Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμό του και βγει από το φούρνο, παρατηρείται ότι έχει φουσκώσει πολύ συγκριτικά με την εμφάνισή του πριν ψηθεί. Αν το αφήσουμε σχεδόν μισή ώρα εκτός φούρνου, τότε εκείνο σιγά σιγά αρχίζει να ξεφουσκώνει.

Ο τρόπος σερβιρίσματος του είναι απλός αλλά η λεπτομέρεια είναι που κάνει τη διαφορά κάθε φορά. Πιο αναλυτικά σερβίρεται είτε σκέτο όπως βγαίνει από το φούρνο είτε συνοδεύεται από άλλα υλικά. Κάποιοι το πασπαλίζουν με άχνη ζάχαρη, άλλοι προτιμούν να το συνοδεύσουν με μία μπάλα παγωτού βανίλιας. Το παγωτό μπορεί να αντικατασταθεί από σαντιγύ ή κρέμα γάλακτος για να γίνει πιο ελαφριά η σοκολατένια γεύση του γλυκού.

Όσοι έχουν γευτεί το υπέροχο επιδόρπιο σουφλέ σοκολάτας τονίζουν ότι η γεύση της σοκολάτας, που προέρχεται από την ανάμειξη των συστατικών, είναι μεθυστική. Κάποιοι άνθρωποι παθιασμένοι με τη σοκολάτα, το προτιμούν χωρίς παγωτό, σαντιγύ ή κρέμα γάλακτος έτσι ώστε η γεύση της σοκολάτας να μείνει αναλλοίωτη.

Το σουφλέ σοκολάτας, όμως, δεν αποτελεί μόνο ένα επιδόρπιο αλλά μέσο ψυχαγωγίας κυρίως για τους μικρούς μας φίλους. Δεδομένου ότι φουσκώνει και ξεφουσκώνει, συχνά οι δημιουργοί κινούμενων σχεδίων το επιλέγουν για προβολή, με σκοπό να εντυπωσιάσουν τα παιδιά. Άλλες φορές παράγεται συγκεκριμένος ήχος μέχρι την στιγμή κατάρρευσης του γλυκού.

Επιδόρπιο ή μέσο ψυχαγωγίας το σουφλέ σοκολάτας είναι διαθέσιμο για μικρούς και μεγάλους. Εμείς, δεν έχουμε παρά να το δοκιμάσουμε και να σχηματίσουμε τη δική μας άποψη!

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν:

  • σουφλέ σοκολάτας σκέτο
  • σουφλέ σοκολάτας πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη
  • σουφλέ σοκολάτας συνοδευόμενο από σαντιγύ ή παγωτό
  • το σκεύος ψησίματος ραμκέν.
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.