Κις λορέν

Μία ονομασία που μας παραπέμπει σε ένα από τα πιο γνωστά φαγητά της γαλλικής κουζίνας! Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα γλυκό, άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι ένα φαγητό που σερβίρεται κρύο ή ζεστό! Ποιά είναι, όμως, η ιστορία του;
Το κις λορέν είναι ορεκτικό και σερβίρεται κατά παράδοση ζεστό! Δεν είναι δημιούργημα της σύγχρονης κουζίνας παρά το γεγονός ότι στην εποχή μας το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές!
Η λέξη «quiche (κις)» προέρχεται από τη γερμανική λέξη «kuchen» ή από τη λέξη «Küchen» της φραγκικής διαλέκτου της γερμανόφωνης περιοχής της Λωρραίνης και σημαίνει «γλυκό». Η συγκεκριμένη λέξη εθεάθη για πρώτη φορά το 1605 στους καταλόγους του νοσοκομείου Σαν-Ζιλιάν στην πόλη Νανσύ.
Όσον αφορά στο κις Λoρέν, αποτελεί το χαρακτηρισμό ενός φαγητού που κατάγεται από την πόλη Λωρραίνη, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της Γαλλίας. Πρόκειται, λοιπόν, για μια αλμυρή τάρτα που αρχικά περιείχε ένα μείγμα από γάλα και αυγά, γνωστό ως μιζαίν, τυρί, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Μετά το 19ο αιώνα, προστέθηκε το λαρδί και παράλληλα εμφανίστηκαν νέες μορφές του συγκεκριμένου φαγητού με διαφορετικές ονομασίες. Έτσι, υπάρχει το κις των Βοσγίων που περιέχει επίσης τυρί και το κις της Αλσατίας που περιέχει τηγανητά κρεμμύδια.
Σύμφωνα με το Εθνικό Συνδικάτο Προστασίας και Προώθησης του αυθεντικού Κις Λορέν, η λέξη «quiche (κις)» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την περιγραφή μιας αλμυρής τάρτας που περιέχει τα συστατικά που προαναφέρθηκαν. Αν η τάρτα περιέχει άλλα συστατικά, τότε πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο η λέξη «tarte» (τάρτα).
Η λέξη «quiche (κις)» χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλές περιοχές της Γαλλίας για την παρουσίαση φαγητών που περιέχουν την ίδια ζύμη όπως το κις Λορέν αλλά έχουν διαφορετική γέμιση. Έτσι, υπάρχει το κις φλορεντίν που έχει σπανάκι, το κις με τυρί, το κις με μανιτάρια ή το κις Προβηγκίας που περιέχει ντομάτα!
Επιπλέον, το κις λορέν έχει αποκτήσει φήμη παγκοσμίου βεληνεκούς και το συναντάμε όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην Αγγλία όπου συνήθως περιέχει μείγμα θαλασσινών. Αποτελεί, επίσης, πιάτο της αμερικάνικης κουζίνας αλλά είναι εντελώς διαφορετικό από το γαλλικό. Η ζύμη είναι λεπτότερη, το λαρδί έχει αντικατασταθεί με μπέικον και πάντα περιέχει τηγανητά κρεμμύδια.
Το κις λωρέν είναι, λοιπόν, ένα παραδοσιακό φαγητό της Λωρραίνης και έχει τη δική του ιστορία όπως κάθε τοπικό πιάτο! Εμείς, αν δε μπορούμε να επισκεφθούμε αυτή την όμορφη πόλη, ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το δικό μας κις λορέν ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή! Παράλληλα ας προσθέσουμε το δικό μας συστατικό αφού η μαγειρική δεν είναι αγγαρεία αλλά τέχνη!!!

Οι φωτογραφίες δείχνουν:

  • «Παραδοσιακό Κις Λωρέν – Quiche lorraine traditionnelle»
  • «Κις φλορεντίν – Quiche florentine»
  • «Κις με τυρί – Quiche au fromage»
  • «Κις με μανιτάρια – Quiche aux champignons»
  • «Κις Προβηγκίας – Quiche provençale»
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.