Παρί-Μπρεστ

Ένα γλυκό που απευθύνεται κυρίως σε όσους αγαπούν την κρέμα ή την πραλίνα! Αν και στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία υπάρχουν αρκετά γλυκά της γαλλικής γαστρονομίας, το συγκεκριμένο γλυκό δε θα το βρούμε εύκολα! Πρόκειται, λοιπόν, για το Παρί-Μπρεστ, το γλυκό με το περίεργο όνομα και το περίεργο σχήμα!

Βρισκόμαστε το 1910 λίγο πριν την έναρξη του ποδηλατικού αγώνα Παρίσι-Βρέστη-Παρίσι και λίγο πριν τη γέννηση του γλυκού που θα μείνει για πάντα στην ιστορία της γαλλικής ζαχαροπλαστικής ή καλύτερα της διεθνούς! Η συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1891 από το Γάλλο δημοσιογράφο Πιερ Ζιφάρ (1853-1922), αρχισυντάκτη του καθημερινού παριζιάνικου περιοδικού Le Petit Journal (Λε πτι ζουρνάλ) από το 1887.

Ο ποδηλατικός αγώνας Παρίσι-Βρέστη-Παρίσι έχει μεγάλη σημασία για τον ιδρυτή της ο οποίος αποφασίζει να τιμήσει εκείνον και τους συμμετέχοντες με έναν ξεχωριστό τρόπο. Ζητάει από τον Γάλλο ζαχαροπλάστη Λουί Ντυράν (Louis Durand), κάτοικος της πόλης Μεζόν-Λαφίτ (Maisons-Laffitte), να φτιάξει ένα γλυκό για αυτή την περίσταση. Ο ζαχαροπλάστης καταφέρνει να επινοήσει ένα στρογγυλό γλυκό του οποίου το σχήμα θυμίζει τη ρόδα ενός ποδηλάτου και του οποίου η ονομασία είναι Παρί-Μπρεστ. Δημιουργεί, λοιπόν, μια κουλούρα από ζύμη σου, ρίχνει από πάνω της φιλέτα αμυγδάλου και την ψήνει. Μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος, την ανοίγει στη μέση και τη γεμίζει με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με τη « κρέμα του παρί-μπρεστ », δηλαδή με τη κρέμα μουσελίν πραλίνας με άρωμα από ρούμι σε ελικοειδές σχήμα! Την πασπαλίζει με άχνη ζάχαρη και την παρουσιάζει στο κοινό! Το γλυκό Παρί-Μπρεστ εντυπωσιάζει τους πάντες χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα του και την λεπτεπίλεπτη γεύση του!

Καθώς τα χρόνια θα περνούν, οι μεταγενέστεροι ζαχαροπλάστες θα προσθέσουν τη δική τους σφραγίδα στη δημιουργία του! Θα προσθέσουν νέα υλικά και θα δημιουργήσουν ρόδα μεγαλύτερου μεγέθους από το αρχικό της. Το Παρί-Μπρεστ θα παραμείνει, όμως, ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά γλυκά που θα δίνει τη γλύκα του στους ανθρώπους σε ευχάριστες ή σε δύσκολες στιγμές !

Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.