Μους σοκολάτας

Ένα από τα πιο γνωστά γλυκά της γαλλικής κουζίνας, που μαγεύει μικρούς και μεγάλους, είναι το μους σοκολάτας. Το συναντάμε συχνά σε οικογενειακά τραπέζια ως επιδόρπιο ή σε σχεδόν σε κάθε ζαχαροπλαστείο. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να το φτιάξουμε μόνοι μας αφού σε κάθε σουπερμάρκετ υπάρχουν φακελάκια διαφορετικών εταιρειών με υπέροχες φωτογραφίες μους σοκολάτας.

Ενώ δοκιμάζουμε το συγκεκριμένο γλυκό πολλές φορές, έχουμε αναρωτηθεί πότε έκανε την πρώτη του εμφάνιση και ποιός ήταν εκείνος που το παρασκεύασε; Είναι σίγουρο ότι μόλις μάθουμε το όνομα του ανθρώπου, που έμεινε στην ιστορία για το σοκολατένιο του δημιούργημα, δε θα το ξεχάσουμε ποτέ!

Ο όρος «μους σοκολάτας» χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το 1755 από τον Γάλλο συγγραφέα μαγειρικής Μενόν. Αν και δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το έργο του, επειδή υπέγραφε τα βιβλία του με κάποιο ψευδώνυμο, οι γραπτές πηγές επιβεβαιώνουν τη χρήση του όρου. Το 1820, ο Γάλλος σεφ  και συγγραφέας Αλεξάντρ Βιάρντ αναφέρει το συγκεκριμένο γλυκό σοκολάτας στη μαγειρική εγκυκλοπαίδεια «Ο αυτοκρατορικός Μάγειρας». Η εγκυκλοπαίδεια θα επανεκδοθεί αρκετές φορές, θα αποκτήσει το νέο όνομα «Ο βασιλικός Μάγειρας» και μετά την 29η έκδοση θα ονομαστεί «Ο εθνικός Μάγειρας».

Ο τρόπος παρασκευής του μους σοκολάτας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και φυσικά από χώρα σε χώρα. Βασικά συστατικά του είναι η σοκολάτα και τα ασπράδια των αυγών, αλλά επιτρέπεται η χρήση κρόκων και γάλακτος. Κάποιες συνταγές εμπλουτίζουν τη γεύση του με κανέλλα, πιπερόριζα, φύλλα τσαγιού, καραμέλα, βανίλια, πορτοκάλι. Το γαρνίρισμά μπορεί να γίνει με σαντιγύ, διάφορα ξερά φρούτα, τρούφα σοκολάτας ή με ξηρούς καρπούς. Όσον αφορά στο τρόπο σερβιρίσματος, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αλλά καθορίζεται από τη φαντασία του δημιουργού.

Εκτός από το μους σοκολάτας υπάρχει πληθώρα συνδυασμών, όπου ο καθένας δίνει τη δική του μοναδική γεύση με το συνδυασμό υλικών. Επομένως, υπάρχουν τα μους φρούτων, καραμέλας, πραλίνας, καφέ ή με ποτό.

Οι λάτρεις των γλυκών θεωρούν ότι το μους σοκολάτας υμνεί την σοκολάτα με την απαλή του γεύση και την ελαφριά του υφή παρασύροντας κάθε δοκιμαστή σε ένα μοναδικό ταξίδι γευσιγνωσίας. Εμείς, αν δεν έχουμε το δοκιμάσει μέχρι τώρα, θα μπορούσαμε να το παρασκευάσουμε οι ίδιοι ή να το προμηθευτούμε από κάποιο ζαχαροπλαστείο για να ξεκινήσουμε το δικό μας ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της σοκολάτας.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν μους σοκολάτας με διαφορετικό γαρνίρισμα.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.