Μιλφέιγ

Πολλοί άνθρωποι σχεδόν κάθε ηλικίας έχουν δοκιμάσει το γνωστό γαλλικό γλυκό μιλφέιγ. Γνωρίζουμε ότι είναι δημιούργημα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής ή το καταλαβαίνουμε από την προφορά της λέξης. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν την ιστορία του;

Το μιλφέιγ είναι ένα γλυκό που πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1651. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό αιώνα της Γαλλικής Μαγειρικής Ιστορίας δεδομένου ότι η γαλλική κουζίνα θα εμπλουτιστεί με νέα εδέσματα που θα προσφέρουν πρωτόγνωρες γεύσεις και πιάτα με έντονα χρώματα. Εγκαταλείπονται οι πικάντικες δημιουργίες προερχόμενες από το Μεσαίωνα και μια πληθώρα μπαχαρικών όπως η πιπερόριζα, ο κάρδαμος, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο παραχωρούν τη θέση τους σε βότανα όπως στη δάφνη, στο εστραγκόν, στο θυμάρι, στο μαϊντανό.

Η ίδια πορεία ακολουθείται στο χώρο της Ζαχαροπλαστικής όπου σημειώνονται σημαντικές αλλαγές. Επικρατεί η άποψη ότι μόνο τα επιδόρπια πρέπει να περιέχουν ζάχαρη αφού είναι γλυκά. Κάθε γλυκό θα ετοιμάζεται από υλικά που θα παντρεύουν γεύσεις φρούτων με τη ζάχαρη ή θα δίνουν μια εντυπωσιακή εικόνα από ένα αμάλγαμα υλικών όπως ζάχαρης, γάλατος και σοκολάτας.

Ο Γάλλος μάγειρας Φρανσουά Πιερ ντε Λα Βαρέν εκδίδει το 1651 το βιβλίο του με τίτλο ο «Γάλλος Μάγειρας» και θεωρείται ως το πρώτο βιβλίο μαγειρικής, μετά την επανάσταση, που έγινε στο χώρο της Κουζίνας. Ο ίδιος αναφέρει ότι όταν τρώει λαχανόσουπα, θέλει να έχει τη γεύση του λάχανου. Επομένως, καταλήγει στη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου που αποτελείται από οδηγίες, κανόνες και συνταγές. Οι τελευταίες δεν σχετίζονται μόνο με εδέσματα αλλά και με γλυκά ανάμεσα στα οποία βρίσκουμε το μιλφέιγ.

Λέγεται ότι ο Φρανσουά Πιερ ντε Λα Βαρέν είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το μιλφέιγ γνωστό σε διάφορες χώρες του κόσμου με αρκετές παραλλαγές. Όμως, η Ιστορία της Ζαχαροπλαστικής αναφέρει ότι η τελειοποίηση του γλυκού θα πραγματοποιηθεί λίγα χρόνια αργότερα.

Ο Γάλλος ζαχαροπλάστης και μάγειρας Μαρί-Αντουάν Καρέμ θα μείνει στην ιστορία ως ο βασιλιάς των σεφ και ο σεφ των βασιλιάδων. Με τα εδέσματα και τα γλυκά θα δώσει μια νέα μορφή στην Γαλλική Κουζίνα, γνωστή σήμερα ως Υψηλή Κουζίνα. Ο ίδιος θα υποστηρίξει την άποψη ότι η μαγειρική τέχνη αποτελεί παρακλάδι της Αρχιτεκτονικής και για να το αποδείξει θα προσφέρει γλυκά στον κόσμο με τη μορφή μνημείων, ναών, πυραμίδων. Θα συνδυάσει διάφορα υλικά και θα προσθέσει τα μυστικά του σε υπάρχουσες συνταγές, όπως του μιλφέιγ.

Το γλυκό μιλφέιγ, λοιπόν, που στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται ως χίλια φύλλα οφείλει την ονομασία του στην σφολιάτα και την ιδιομορφία της, δηλαδή ότι ένα κομμάτι της εμπεριέχει πολλά φύλλα. Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή το μιλφέιγ αποτελείται από τρεις στρώσεις σφολιάτας και δύο ή τρεις στρώσεις κρέμας πατισερί (ζαχαροπλαστικής). Δεδομένου ότι ένα παραδοσιακό κομμάτι σφολιάτας είναι διπλώμένο από έξι ως δέκα φορές και παράγει 300-400 φύλλα, οι τρεις στρώσεις του μιλφέιγ προσεγγίζουν τον αριθμό χίλια, που δίνει το όνομά του στο γλυκό. Η κρέμα πατισερί είναι λευκή με γεύση βανίλια αλλά στη σύγχρονη ζαχαροπλαστική μπορούν να προστεθούν σοκολάτα ή αρώματα και γεύσεις φρούτων. Η άνω επιφάνεια είναι καλυμμένη με τριμμένη σφολιάτα και άχνη ή με λευκό γλάσο με τριμμένο αμύγδαλο. Σε κάποιες παραλλαγές στην άχνη προστίθεται και κακάο.

Το μιλφέιγ δεν είναι απλά ένα γλυκό που εντυπωσιάζει με τη μορφή του και ζαλίζει με τη γεύση του. Συγκεκριμένα, η γαλλική του γραφή έχει αποτελέσει κέντρο διαφορετικών απόψεων αφού επίσημα έχει δύο γραφές. Η λέξη μιλφέιγ γράφεται σε δύο λέξεις με ενωτικό, δηλαδή « mille-feuille » ή ως μία λέξη, δηλαδή «millefeuille». Το γαλλικό λεξικό του 19ου και του 20ου αιώνα «Θησαυρός της Γαλλικής Γλώσσας» θεωρεί και τους δύο τρόπους γραφής αποδεκτούς.

Το γλυκό με τα χίλια φύλλα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε δοκιμαστή να κάνει ένα ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων και να κατανοήσει ότι η ζαχαροπλαστική δεν είναι απλά η τέχνη παρασκευής γλυκών, αλλά η τέχνη της δημιουργίας!

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν :

  • Μιλφέιγ με γλάσο
  • Μιλφέιγ με άχνη
  • Δύο σχεδιαγράμματα για την παρασκευή της σφολιάτας
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.