Τυσσώ, Μαρί (1761-1850)

Προς τα τέλη του 18ου αιώνα γεννιέται η Γαλλίδα δημιουργός, που θα φέρει την αλλαγή στον κόσμο της τέχνης και το όνομά της θα συνδεθεί με την κατασκευή κέρινων ομοιωμάτων.

Η Μαρί Γκροσλόντζ γεννιέται την 1η Δεκεμβρίου 1761 στο Στρασβούργο και πρόκειται για το μοναχοπαίδι του Ζοσέφ Γκροσλόντζ και της Αν Μαρί Ουαλντέρ. Δε γνωρίζει ποτέ τον πατέρα της, ο οποίος σκοτώνεται δύο μήνες πριν από τη γέννησή της κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου (1756-1763). Ο συγκεκριμένος πόλεμος ξεκίνησε από χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Πρωσία, Γαλλία, Αυστρία) και πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Συνεπώς, η Αν Μαντ μετακομίζει με την κόρη της στη Βέρνη, στην πρωτεύουσα της Ελβετίας για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός στο σπίτι ενός ιατρού. Συγκεκριμένα, μένουν στην οικία του Φιλίππου Κούρσιους (1741-1794) ο οποίος δεν είναι μόνο γιατρός αλλά γλύπτης κέρινων κατασκευών. Αρχικά χρησιμοποιεί το κερί για να εικονογραφήσει την ανατομία του ανθρώπινου σώματος και έπειτα για τη δημιουργία πορτρέτων.

Το 1765, ο Κούρσιους έρχεται στο Παρίσι και εκθέτει το παλαιότερο ως σήμερα κέρινο πορτραίτο, που απεικονίζει τη Κυρία του Μπαρύ ή διαφορετικά τη Ζαν Μπεκί (1743-1793), που ήταν η αγαπημένη του Βασιλιά της Γαλλίας του Λουδοβίκου ΙΔ (1710-1774). Το 1767, η Μαρί και η μητέρα της επιστρέφουν στο Παρίσι και τρία χρόνια μετά ο Φίλιππος Κούρσιος κάνει την πρώτη επίσημη έκθεση των κέρινων ομοιωμάτων του, που προκαλεί το θαυμασμό του κοινού.

Η Μαρί βρίσκεται στο πλάι του γλύπτη μαθαίνοντας την ανθρώπινη ανατομία και την συγκεκριμένη τεχνική. Παράλληλα, αποκαλύπτει σιγά σιγά το ταλέντο της. Το 1777, δημιουργεί το πρώτο της κέρινο ομοίωμα, που είναι το πρόσωπο του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου (1694-1778). Το 1778, φτιάχνει το πρόσωπο του Γάλλου φιλοσοφου Ζαν-Ζακ Ρουσσώ και του Βενιαμίν  Φραγκλίνου (1706-1790), Προέδρος της Πενσυλβανίας, που θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αμερικάνικης ιστορίας.

Οι ημέρες της Γαλλικής Επανάστασης πλησιάζουν και η Μαρί Γκροσλόντζ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους εκπροσώπους της βασιλείας και φτιάχνει τα κέρινα ομοιώματα του Ναπολέοντα Ά (1769-1821), του πρώτου Αυτοκράτορα της Γαλλίας και του Μαξιμιλιανού Ροβεσπιέρου, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές της Γαλλικής Επανάστασης. Επιπλέον διδάσκει καλλιτεχνικά στην αδερφή του Λουδοβίκου Ι΄Δ και την καλούν να ζήσει στο Παλάτι των Βερσαλλιών. Η Γαλλική Επανάσταση ξεσπά και εκείνη συλλαμβάνεται από κάποιους επαναστάτες λόγω της φιλίας της με άτομα από το παλάτι. Καταδικάζεται σε θάνατο στη γκιλοτίνα (λαιμητόμος). Μένει στο ίδιο κελί με τη Ζοζεφίνα ντε Μπωαρναί (1763-1814) την πρώτη σύζυγο του Αυτοκράτορα Ναπολέοντα Ά και τελευταία στιγμή γλιτώνει από βέβαιο θάνατο χάρη στην ικανότητά της να φτιάχνει κέρινα ομοιώματα. Συγκεκριμένα της αναθέτουν να κατασκευάζει νεκρικές μάσκες για τα θύματα της γκιλοτίνας, μεταξύ των οποίων υπήρξαν πολλοί φίλοι της, όπως ο Ροβεσπιέρος.

Το 1794 ο γιατρός Φίλιππος Κούρσιους πεθαίνει και εκείνη κληρονομεί όλα τα κέρινα ομοιώματά του. Ένα χρόνο μετά παντρεύεται με τον Φρανσουά Τυσσώ στο Παρίσι και αλλάζει το όνομά της σε Μαρί Τυσσώ, με το οποίο θα γίνει έπειτα γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποκτούν δύο γιους, τον Ζοζέφ και τον Φρανσουά. Αλλά, η Μαρί σύντομα θα αποχωριστεί το δεύτερο γιο της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 1802 πηγαίνει στο Λονδίνο μαζί με Ζοζέφ, για να παρουσιάσει την πρώτη της συλλογή με πορτραίτα. Το 1803; ξεσπάει ένας νέος πόλεμος, ο Πόλεμος του Τρίτου Συνασπισμού. Επομένως, η Μαρί Τυσσώ δε μπορεί πλέον να επιστρέψει στο Παρίσι για να δει τον άλλο γιο της μέχρι το 1822, όπου τελικά συναντιούνται.

Τα χρόνια κυλούν και η πολιτική αναταραχή στην Αγγλία ηρεμεί σιγά σιγά, ενώ η Μαρί Τυσσώ συνεχίζει την κατασκευή κέρινων ομοιωμάτων. Το 1835 παραθέτει τα έργα της σε μόνιμη έκθεση στο Λονδίνο στην  οδό Μπέϊκερ όπου ιδρύει το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Μαντάμ Τυσσώ. Το πιο εντυπωσιακό σημείο του μουσείου είναι ένα δωμάτιο, που ονομάζεται το Δωμάτιο του Τρόμου και περιλαμβάνει έργα της δημιουργού, που αναπαριστούν τα θύματα της Γαλλικής Επανάστασης. Το 1838 γράφει τη βιογραφία της και τέσσερα χρόνια μετά φτιάχνει ένα κέρινο πορτραίτο του εαυτού της, το οποίο σήμερα δεσπόζει στην είσοδο του μουσείου.

Η Μαρί Τυσσώ φεύγει από τη ζωή στις 15 Απριλίου του 1850 στην οικία της στο Λονδίνο αφήνοντας ως πολιτιστική κληρονομιά το Μουσείο και τα κέρινα ομοιώματα της.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων αποτελεί τον πρώτο προορισμό των τουριστών του Λονδίνου, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να δουν ομοιώματα ανθρώπων του παρελθόντος και της σύγχρονης εποχής όπως τραγουδιστών, ηθοποιών, πολιτικών που είτε είναι εν ζωή είτε όχι. Το 1925 ένα μεγάλο μέρος του Μουσείου καταστράφηκε από φωτιά καθώς και κάποιες κέρινες κατασκευές, που γρήγορα αντικαταστάθηκαν από νέες, αφού διασώθηκαν τα καλούπια. Μετά από ένα χρόνο, το 1926 ιδρύθηκε η Ομάδα Τυσσώ, για να διαχειρίζεται τις υποθέσεις του Μουσείου.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν νέα μουσεία κέρινων ομοιωμάτων άνοιγαν σε διάφορες πόλεις του κόσμου όπως στο Λας Βέγκας, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στην Ουάσιγκτον, στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο, στο Μπλάκπουλ, στη Βιέννη, στο Σίδνεϊ, στη Μπανγκόκ, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σαγκάη, στο Τόκυο με την επωνυμία Μαντάμ Τυσσώ.

Η Μαρί Τυσσώ έμαθε να πλάθει το κερί για να του δίνει μορφή, ζωντάνια και με τις δημιουργίες της απέδειξε ότι ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έχοντας απλά κάποιο υλικό. Εμείς, θα μπορούσαμε να θαυμάσουμε τα κέρινα ομοιώματα της, να παρατηρήσουμε τη λεπτομέρεια της κατασκευής τους και κοιτώντας το δικό μας ομοίωμα στον καθρέφτη να κατανοήσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.

Οι εικόνες που παρουσιάζονται δείχνουν το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Λονδίνο (Madame Tussauds à Londres) και τα κέρινα ομοιώματα των ακόλουθων προσώπων :

  • Μαρί Τυσσώ (Marie Tussaud)
  • Κυρία του Μπαρύ (Madame du Barry)
  • Ναπολέων Ά (Napoléon Premier)
  • Βολταίρος (Voltaire)
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.