Πολιτισμός

Όλοι έχουν ακούσει ή χρησιμοποιήσει τη φράση «πολιτισμός», παρευρισκόμενοι σε συζητήσεις, σε διαλέξεις, σε παρακολουθήσεις μαθημάτων. Η ενότητα Πολιτισμός έχει ως σκοπό να παρουσιάσει τα στοιχεία, που συνθέτουν το Γαλλικό Πολιτισμό από το χθες μέχρι το σήμερα, που μαρτυρούν την εξέλιξη του γαλλικού έθνους κατά την πάροδο των ετών.

Το χαρακτηριστικό του Γαλλικού Πολιτισμού είναι ότι αποτελείται από τα πολιτιστικά  στοιχεία των διαφορετικών περιοχών της Γαλλίας, δηλαδή του Βορρά, του Νότου, της Ανατολής, της Δύσης και όλων των γαλλικών αποικιών. Επομένως, η Χώρα του Φωτός δείχνει σε όλο τον κόσμο τα επιτεύγματά της μέσω των εκπροσώπων της σε διάφορους τομείς.

Η Λογοτεχνία θα μας παραδώσει σημαντικά έργα, όπως εκείνα του Ραμπελέ (Rabelais), η Ποίσηση θα μας μαγέψει με τους στίχους της από «Τα Άνθη του Κακού» (Les Fleurs du Mal) του Μποντλέρ (Baudelaire), η Μουσική θα μας παρασύρει στο μαγικό κόσμο γνωστών τραγουδιών, όπως εκείνα της Εντίθ Πιάφ (Edith Piaf) και ο Χορός θα μας αποκαλύψει καταπληκτικές γαλλικές χορογραφίες. Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε εξαιρετικά θεατρικά έργα, όπως «Ο Φιλάργυρος» (L’Avare) του Μολιέρου (Molière) και γαλλικές ταινίες με ερμηνείες γάλλων ηθοποιών, όπως εκείνες των Αλέν Ντελόν (Alain Delon) και Ζεράρ Ντεπαρτιέ (Gérard Depardieu).

Θα συναντήσουμε, επίσης, γνωστούς καλλιτέχνες των προηγούμενων ετών, που πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι με τις δημιουργίες τους στην εξέλιξη του Γαλλικού Πολιτισμού. Στη Ζωγραφική θα θαυμάσουμε υπέροχους πίνακες, όπως εκείνους του Ευγένιου Ντελακρουά (Eugène Delacroix) και στην Αρχιτεκτονική θα παρατηρήσουμε περίφημα οικοδομήματα, όπως τη «Παναγία Των Παρισίων» (Notre-Dame de Paris) ή το «Μουσείο του Λούβρου» (Musée du Louvre).

Φυσικά, δε μπορούμε να παραλείψουμε τα μεγάλα φεστιβάλ, που διοργανώνονται κάθε χρόνο όπως το «Φεστιβάλ των Καννών» (Festival de Cannes), που παρουσιάζει διεθνείς κινηματογραφικές ταινίες ή τα μεγάλα καρναβάλια, όπως το «Καρναβάλι της Νίκαιας» (Carnaval de Nice), πλαισιομένο από πολλά πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα. Ξεχωρίζουν, επίσης, οι παραδόσεις, οι μύθοι, τα ήθη και τα έθιμα των γαλλικών περιοχών, που με τα χρόνια αφήνουν το δικό τους σημάδι στον πολιτισμό. Σημαντική είναι η γαλλική προσφορά στο χώρο της γαστρονομίας με τον Ογκίστ Εσκοφιέ (Auguste Esoffier), τον αποκαλούμενο «Βασιλιά των Σέφ» (Le roi des cuisiniers) και «Σέφ των βασιλιάδων«(Le cuisineir des rois), που έθεσε τους κανόνες για την σύγχρονη κουζίνα και άφησε ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά τον «Οδηγό Μαγειρικής Escoffier» (Larousse Gastronomique). Η γαλλική κουζίνα ξεχωρίζει για την αφθονία των εδεσμάτων της, όπως τα «Κοχύλια Σέν Ζάκ» (Coquilles Saint-Jacques) και των γλυκών της, όπως το «Μιλφέιγ» (Mille-Feuille), τα φημισμένα προϊόντα της τυροκομίας, όπως το «Ροκφόρ» (Roquefort) και τα εξαιρετικά προϊόντα της ποτοποϊίας, όπως το «κρασί Μποζολέ» (Le vin du Beaujolais) ή το «κονιάκ» (cognac).

Θεωρούμενη ως η Χώρα της Χλιδής, η Γαλλία φημίζεται για την παραγωγή αρωμάτων από ποικιλίες λουλουδιών, όπως γίνεται στην πόλη Γκράς (Grasse) ή για την κατασκευή αυτοκινήτων από μεγάλες βιομηχανίες, όπως η «Πεζό» (Peugeot) και η «Σιτροέν» (Citroën). Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος της στον κόσμο της μόδας, καθώς καταφέρνει να καθορίσει το στύλ ντυσίματος γυναικών και αντρών μέσω ενδυμάτων από Οίκους Υψηλής Ραπτικής

Σημαντικά φιλοσοφικά κινήματα, όπως εκείνο των «Διαφωτιστών» (Les Lumières) θα μας αποκαλύψουν τον τρόπο σκέψης ανθρώπων, που με τις ιδέες τους και τη θεωρία τους επηρέασαν τις επόμενες γενιές. Παράλληλα, η παρουσίαση χρονικών περιόδων όπως του «Μεσαίωνα» (Moyen-Âge) ή της «Αναγέννησης»(Renaissance), θα μας εξηγήσουν το γαλλικό τρόπο ζωής. Ιστορικά γεγονότα, όπως η «Γαλλική Επανάσταση» (La Révolution Française), καθώς και η πολιτική πορεία της χώρας από το παρελθόν μέχρι το παρόν με το πέρασμα από τη μοναρχία στη δημοκρατία, θα δείξουν την εξέλιξη της.

Εξάλλου, ο πολιτισμός δε δημιουργείται αμέσως αλλά σταδιακά και όταν ξεκινάει, απλά συνεχίζει την πορεία του, ερχόμενος αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες κάθε εποχής.

Για την ευκολότερη περιήγησή σας στον ιστότοπό μας, αυτή η ενότητα χωρίζεται στις ακόλουθες κατηγορίες :

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.