Χριστουγεννιάτικος κορμός

Ο χριστουγεννιάτικος κορμός αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά γλυκά σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο παρά το γεγονός ότι έχει γαλλική προέλευση! Άνθρωποι κάθε ηλικίας κοιτούν τις όμορφες βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και περιμένουν τη στιγμή που θα γευτούν αυτό το θεσπέσιο γλυκό! Ποιά είναι, όμως, η ιστορία του; Πρόκειται για ένα γλυκό της σύγχρονης γαλλικής ζαχαροπλαστικής ή εμφανίστηκε αρκετά χρόνια πριν με μια εντελώς διαφορετική μορφή;
Σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε ένα έθιμο το οποίο συνέδεε την καύση ενός κορμού με τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου και ίσχυε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Παραμονή Χριστουγέννων κάθε οικογένεια έριχνε στο τζάκι τον κορμό ενός δέντρου κυρίως οπωροφόρου. Αν η καύση του κορμού διαρκούσε τρεις ημέρες ή μέχρι την Πρωτοχρονιά, τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα είχαν καλή σοδειά. Αν είχαν αμπέλια, ράντιζαν το κορμό με κρασί για να είναι καλός ο τρύγος. Έπειτα σκόρπιζαν τις στάχτες στα χωράφια τους και κρατούσαν το κάρβουνο το οποίο χρησιμοποιούταν ως συστατικό φαρμάκων.
Όμως, κάθε γαλλική πόλη είχε τα δικά της έθιμα σχετικά με την καύση του κορμού. Στη Μασσαλία, τη στιγμή που ο κορμός μεταφερόταν στο σπίτι όλοι κραύγαζαν: «Έρχονται τα Χριστούγεννα, όλα έρχονται καλά». Έπειτα, ο αρχηγός της οικογένειας ευλογούσε τον κορμό και τον έριχνε στη φωτιά. Στη Βουργουνδία, κάθε παιδί, ακολουθώντας τις οδηγίες του πατέρα του, πήγαινε σε κάποια γωνιά του δωματίου και παρακαλούσε το Θεό το κούτσουρο «να δώσει καραμέλες». Οι γονείς έκρυβαν διάφορα γλυκίσματα ή σε περίπτωση που δεν είχαν, κάστανα ή δαμάσκηνα σε κάποιο σημείο του κορμού και όταν τα παιδιά τα έβρισκαν, θεωρούσαν ότι ήταν το αποτέλεσμα της πίστης τους. Η εμφάνιση του κορμού ως γλυκό γίνεται κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα με την ονομασία «κέλυφος – coquille» ή «μικρός κορμός – petite bûche».
Στη Γαλλία και σε πολλές γαλλόφωνες χώρες της σύγχρονης εποχής, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελούμενο από μια ποικιλία εδεσμάτων φθάνει στο τέλος του με το συγκεκριμένο γλυκό που μαγεύει κάθε άνθρωπο. Είναι, συνήθως, στολισμένο με ζαχαρώδη ή πλαστικά αντικείμενα που απεικονίζουν τον Αϊ-Βασίλη, το έλκηθρό του, τους βοηθούς του ή με έλατα, με χιόνι, με διάφορα δωράκια και έχει πάντα τη μορφή ενός κορμού! Αποτελείται από μαλακό παντεσπάνι γεμισμένο με κρέμα βουτύρου, που ονομάζεται μπισκουί, αρωματισμένο με καφέ, σοκολάτα ή με το λικέρ Grand Marnier και το οποίο τυλίγεται κυλινδρικά για να αποκτήσει τη συγκεκριμένη μορφή! Κάποιες νέες συνταγές αντικαθιστούν τη κρέμα βουτύρου με μους φρούτων, με κρέμα μασκαρπόνε ή με κρέμα μουσελίν.
Ένα έθιμο, λοπόν, ταξίδεψε στο χρόνο και απέκτησε μορφή δίνοντας την ευκαρία σε κάθε άνθρωπο να απολαύσει το χριστουγεννιάτικο κορμό που θα του αφήσει μια εορτινή επίγευση!!!

Μπορείτε να βρείτε τη συνταγή για τον χριστουγεννιάτικο κορμό εδώ .

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την προετοιμασία του γλυκού και διάφορες μορφές του (1,2,3).

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.